Laat je groene vrienden niet in de kou staan!

Nu de temperaturen aanzienlijk dalen, duffelen we ons lekker warm in. Ook onze groene vrienden kunnen wel een extra warmtelaag gebruiken. Voor hen geen wollen muts of donzige sjaal, maar ademende vliesdoeken. Deze laten voldoende licht, lucht en vocht door, terwijl ze de planten beschermen tegen vorst. De pot- en kuipplanten kun je beschermen met kokosschijven. Zo droogt hun wortelkluit niet uit!


Heb je onlangs je snoeischaar nog bovengehaald? Vermaal het snoeiafval dan tot mulch en strooi het tussen de borders. Het mulch vormt een isolerende laag en stimuleert het bodemleven, een win-winsituatie!

DIY: sinaas smulschotel

Het najaar is het perfecte moment om met wat DIY-projecten aan de slag te gaan. Terwijl de regen tegen het raam tikt, kunnen we binnen lekker knutselen. Ook voor de kleinsten een leuke bezigheid! Zo kan je zelf heel wat leuke vogelvoederhuisjes voor de tuinvogels maken. Met een eenvoudige zadenmix en wat spullen die je vast al in huis hebt, tover je zo een leuke feeder in elkaar. Knutselen maar!

Heb je lekker uitgebreid ontbeten met een vers glaasje sinaasappelsap? Gooi de schillen dan niet weg! Deze kunnen nog perfect dienen als serveerschaaltjes voor het vogelvoer!

Wat heb je nodig?

  • zadenmix
  • kokos- of frituurvet
  • 2 houten stokjes/satéprikkers
  • jute touw
  • schil van halve sinaasappels

Aan de slag

Maak vier kleine gaatjes aan de rand van de sinaasappelschil, twee aan elke kant tegenover elkaar. In deze gaatjes duw je de stokjes zodat ze een kruis vormen. Meng de zaden met wat gesmolten kokos- of frituurvet en vul de schil met het mengsel. Laat de zadenmix een uur afharden in de koelkast. Rijg daarna rond elk stokje een stuk jute touw en bind ze samen zodat je de gevulde sinaasappelschillen makkelijk aan een boom kunt ophangen.

Wij hebben een boontje voor het najaar! En jij binnenkort ook dankzij onze tips!

Zie je steeds meer kale plekken in de serre verschijnen? Vul ze op met tuinbonen! Deze winterharde krachtpatsers zijn niet bang voor een beetje vorst en ontkiemen al bij 5°C. Laat de zaden een nachtje weken in water om de zaadhuid te verzachten dit versnelt het kiemproces. Plant de zaden 2 tot 3 cm diep met een plantafstand van 10 tot 15 cm. Als je geluk hebt en het winterzonnetje meewerkt, kun je al in maart of april oogsten!

eten

Pompoenstoofpot met herfstige groenten

  • 1 kleine pompoen (butternut of Hokkaido)
  • 2 wortels
  • 1 grote pastinaak
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 blikje tomatenpuree (klein)
  • 1 laurierblad
  • Verse kruiden zoals tijm en rozemarijn
  • Olijfolie of koolzaadolie
  • Peper en zout naar smaak
  1. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Was en schil ook de wortels en pastinaak, en snijd deze in dunne plakjes of kleine blokjes.
  2. Verhit een beetje olie in een grote stoofpot en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de wortels, pastinaak en pompoen toe, en bak een paar minuten mee tot alles lichtjes kleurt.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Giet de groentebouillon erbij, en voeg het laurierblad en de kruiden toe.
  4. Zet het vuur laag, dek de pot af en laat de stoofpot ongeveer 25-30 minuten sudderen, of tot alle groenten zacht zijn.
  5. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de stoofpot met volkorenbrood of een bijgerecht, zoals quinoa of bulgur, voor extra vezels.
  6.  

Warme voetjes en blije snoetjes

November brengt de kou met zich mee en dat betekent dat we extra aandacht moeten besteden aan onze huisdieren. Hier zijn enkele nuttige tips om ervoor te zorgen dat je dieren gezond en gelukkig blijven tijdens deze overgang naar de winter.

Deel met ons mee op
sociale media

Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.