Welke meststof heb ik nodig?
De oplossing is eenvoudiger dan je denkt: met een bodemtestkit, verkrijgbaar bij het tuincentrum, kun je zelf de NPK-behoefte van jouw tuin bepalen. Zo kun je gericht een meststof kiezen die de groei en bloei van jouw planten optimaal ondersteunt. 🦸
Bij knol- en vruchtgroenten bijvoorbeeld (zoals aardappelen, aardbeien…) is het van groot belang om een aangepaste meststof te gebruiken. Bij deze planten is het namelijk niet de bedoeling om veel blad te laten groeien. Hoe meer bladgroei, hoe minder plek voor de vruchten om te groeien, hoe minder licht en hoe groter de kans op (schimmel)ziektes.
👉 Heb je het liever wat makkelijker? Dan kan je ook direct een samengestelde meststof gebruiken. Deze bevatten alle nodige voedingselementen en hebben een hoog K-gehalte! Met deze aanpak verrijk je jouw tuin precies met wat nodig is voor een gezonde groei.
Help de honingbij: tips voor een bijvriendelijke tuin
Voor de ondersteuning van bijen en andere bestuivers is het essentieel om je tuin of balkon te verrijken met een diversiteit aan planten.
- Begin met soorten zoals duizendblad of sierui, die van het vroege voorjaar tot de herfst een continue bron van nectar bieden.
- Voeg hieraan seizoensgebonden bloeiers toe, zoals Lavendel in de zomer en Sedum in de herfst, om ervoor te zorgen dat bestuivers het hele jaar door van voedsel worden voorzien. 🐝🌸🌼
… of je kan eenvoudig kiezen voor een bestuiverspakket, waarmee je een ideale variatie aan bloemen aanbiedt, speciaal samengesteld om bijen en andere bestuivers aan te trekken.
Tip voor gatenplant-lovers: beheers de luchtwortelgroei
Een slimme manier om de groei van nieuwe luchtwortels bij je Monstera te beheren, is door een luchtwortel direct in een glas water te plaatsen. Deze techniek zorgt ervoor dat de wortel voldoende gehydrateerd blijft en stimuleert de plant om minder nieuwe luchtwortels te maken. 🤩
Zo moet je niet telkens bijknippen, en blijft je Monstera gezond en visueel aantrekkelijk zonder dat de luchtwortels gaan woekeren!
Een taart vol pret
Wie zei dat taart altijd zoet hoeft te zijn?! Liefhebbers van de hartige keuken, dit is er eentje voor jullie!
• 400 g prei
• 2 rode uien
• 3 eieren
• 150 ml room
• 150 g geraspte kaas
• balsamicoazijn
• 30 g boter
• 1 el suiker
• bladerdeeg
• springvorm
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de boter in de pan, snij ondertussen de uien in fijne ringen en voeg ze toe aan de pan.
- Meng 1 el suiker en 1 el balsamicoazijn onder de uien en laat 15 minuten op een laag vuur koken & karamelliseren.
- Bekleed je springvorm met het bladerdeeg, leg hierop een velletje bakpapier en vul de springvorm met bakparels of rijst. Zo kan je het bladerdeeg blind voorbakken.
- Heeft het bladerdeeg al een klein kleurtje gekregen? Strijk dan wat uiencompote op de bodem, met daarboven een laag gesneden prei.
- Meng de eieren met de room en giet dit mengsel in de vorm. Werk af met een laag geraspte oude kaas.
- De taart moet nog 35 minuten de oven in en is daarna serveerklaar!
Urban jungle: de dakmoestuin
Een dakmoestuin brengt natuur en versheid naar de stedelijke omgeving, een creatieve manier om groenruimte te integreren in het leven in de stad. Of je nu verse kruiden wilt kweken of je kinderen wilt leren over de groei van voedsel, een dakmoestuin biedt talloze mogelijkheden.
Start met eenvoudige, snelgroeiende planten zoals aardbeien en kerstomaten, ideaal voor jonge tuiniers om te verzorgen en te oogsten. Ze zullen niet alleen leren over het groeiproces, maar ook genieten van de voldoening die komt met het oogsten van hun eigen gekweekte eten.
Door gebruik te maken van hangende potten, muurplanters en klimrekken kun je naar boven tuinieren, wat een oplossing biedt voor ruimtebeperkingen. Dit type tuinieren is niet alleen praktisch maar creëert ook een visueel aantrekkelijke groene muur die kan dienen als een levend kunstwerk op je dak.
Druppelirrigatie is een efficiënte manier om planten consistent en gelijkmatig te hydrateren, zonder verspilling van water. Dit systeem kan eenvoudig worden aangepast aan de specifieke behoeften van je tuin, zorgt voor een diepe waterpenetratie en helpt de planten gezond te houden door de ideale vochtigheidsniveaus te handhaven.
Door het integreren van een insectenhotel en het planten van bestuiver-vriendelijke planten zoals lavendel en borage, trek je bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Deze bestuivers spelen een cruciale rol in het bestuivingsproces, wat leidt tot een hogere opbrengst van fruit en groenten en een gezondere tuin.
Selecteer planten die passen bij het seizoen. Winterharde kruiden en meerjarige groenten zorgen voor jaar rond groen, zelfs in koudere maanden. Overweeg een jaarlijkse rotatie van gewassen om de bodem gezond te houden en plagen en ziektes te verminderen.
Ontdek het mooie maart
Maart is ook de maand van prachtige natuurfenomenen. Neem een kijkje hieronder naar wat voorbeelden en misschien kan je er wel eentje van spotten in het echt!
Stekelige speurneuzen
Egels, de nachtelijke tuinwachters, scharrelen rond op zoek naar slakken en insecten.
Fonkelende frambozen
Zelfs in de prille lente beginnen framboosjes al te fonkelen in de tuin, belovend voor een zoete oogst.
Kwakende kameraden
Als de maartse plassen zich vullen, ontwaken kikkers uit hun winterslaap.
Deel jouw foto & win
Heb jij een interessant beeld kunnen maken tijdens de maand maart? Deel hier de kiekjes van je zelfgemaakte recepten, gespotte dieren en andere natuurtaferelen.
De meest creatieve of unieke foto’s maken kans op geweldige tuinprijzen. Dit is niet alleen een leuke manier om je groene vingers te tonen, maar ook om inspiratie op te doen van anderen.
Deel met ons mee op sociale media
Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.