Wie wil groeien, moet snoeien
Zomersnoeien is een ding! Planten hebben lucht en licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Door tijdig te snoeien geef je hen die kans! Bij appelbomen en druiven kan je er zo voor zorgen dat de zon beter tot bij de rijpende vruchten kan komen. Extra zoet fruit, wie wil dat niet? Bij druiven kan je ook scheuten waar geen trossen aan hangen inkorten zodat alle energie naar de rijping van de druiven kan gaan.
De zomer is verder het ideale moment om uitgebloeide rozen weg te knippen. Dat doe je door een knip te zetten net boven een stengel met vijf blaadjes. Uit een kruising met een vijfbladig takje zou een steviger scheut groeien dan uit een kruising met een driebladig takje.
Voordat je gaat snoeien, check je best even op vogelnesten in de struiken of hagen. Je wacht best met snoeien tot de kleine vogeltjes zijn uitgevlogen!
Water voor de tuinhulpjes!
Het is voor iedereen dorstig weer in juli. Je kan de dieren in je tuin extra blij maken door schaaltjes water neer te zetten. De vogels, egels en padden zullen je dankbaar zijn! Bekijk het als een wederdienst, want deze diertjes houden ongewenste gasten uit jouw tuin, zoals bladluizen, rupsen en slakken!
De geur van de zomer in je broekzak
Lavendel is bij uitstek dé geur die ons doet denken aan een zwoele zomer. Maar wie zegt dat je de geur niet kan bewaren? Oogst je lavendel – ongeveer 1/3de – in de zomer en laat die uitdrogen. Bundel ze samen in een linnen zakje om tussen je kledij te bewaren, leg het onder je hoofdkussen of neem ze mee in je broekzak voor momenten waarop je andere geuren wil onderdrukken. Wist je trouwens dat lavendel van het Latijnse woord “lavere” komt, dat “wassen” betekent?
Aardbei limonade
Aardbeien over en nood aan verfrissing? Dan is deze limonade de oplossing!
- Handvol aardbeien
- Sap van 1 limoen
- 4 takjes munt
- 1,25l spuitwater
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
Mix alles in een blender en laat de smaken minimum 1 uur marineren in de frigo. Giet de limonade in een zomers glaasje met voldoende ijsblokken en genieten maar!
Schol, op de zomer!
Hoe maak je je tuin klimaatbestendig?
De sterk wisselende weersomstandigheden zorgen voor schade aan je tuin. Te droog of te nat, onze tuinen zijn niet altijd gewapend tegen die extreme weersomstandigheden. Dankzij klimaatadaptatie kunnen we de schade wel beperken!
Niet elke dag sproeien – Je wilt je tuin weerbaar maken tegen droogte zodat je begroeiing ook een aantal droge dagen kan overleven.
Kies planten die tegen droogte kunnen – Hier vind je een lijst met planten die je niet hoeft te redden tegen droogte.
Bedek je bodem – Zwart trekt de zon aan, dus hoe meer zwarte aarde zichtbaar is, hoe sneller die uitdroogt. Bedek dus je bodem door bodembedekkers, kiezels of schelpen. Uiteraard is mulchen ook een goed alternatief!
Geef je bodem een welverdiende vakantie – Laat je bodem zoveel mogelijk rusten tijdens droge periodes. Door de grond te bewerken stimuleer je verdamping. Het is bovendien ook beter voor het leven in je bodem. Schoffelen kan wel helpen bij een betere wateropname wanneer de grond zeer droog is en er bijvoorbeeld regenweer op komst is.
Windbrekers in je tuin – Ook wind zorgt voor uitdroging door verdamping. Door een boom of haag te planten kan je die wind breken. Het is bovendien ook een extra verblijfplaats voor vogels en insecten.
Deel jouw foto & win
Heb jij een interessant beeld kunnen maken tijdens de maand maart? Deel hier de kiekjes van je zelfgemaakte recepten, gespotte dieren en andere natuurtaferelen.
De meest creatieve of unieke foto’s maken kans op geweldige tuinprijzen. Dit is niet alleen een leuke manier om je groene vingers te tonen, maar ook om inspiratie op te doen van anderen.
Deel met ons mee op sociale media
Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.