Groene vingers voor beginners: je eigen m² moestuin

Begin met moestuinieren op een vierkante meter! Perfect om je groene vingers te trainen en kinderen te betrekken. Je kunt je eigen houten bak maken of een kant-en-klare kopen.

Benodigdheden
• moestuinbak
• gronddoek
• hydrokorrels
• bodemverbeteraar
• potgrond
• zaden/pootgoed

Aan de slag
Zoek een zonnige plek. Bevestig het gronddoek aan de bak om onkruid te voorkomen en leg er hydrokorrels in. Meng potgrond en bodemverbeteraar, vul de bak tot 2 cm onder de rand. Zaai makkelijke groenten zoals radijsjes, spinazie of sla, en een pottomaatje.

Bij combinatieteelt in een vierkante meter moestuin draait alles om slimme plantencombinaties die elkaar helpen groeien en plagen voorkomen. Een goede start is de combinatie van wortels en uien; wortels stoten de uienvlieg af, terwijl uien de wortelvlieg weren. Ook kun je kiezen voor radijsjes tussen je sla, omdat radijsjes snel groeien en plaats maken voor de sla om uit te breiden. Basilicum naast tomaten werkt uitstekend: het helpt bij de smaakontwikkeling en stoot bepaalde insecten af. Denk ook aan verticaal tuinieren door klimplanten zoals bonen langs een tralie te laten groeien, wat ruimte bespaart. Vergeet niet om rekening te houden met de zonbehoefte en watervereisten van elke plant. Experimenteer, observeer en leer welke combinaties het beste werken in jouw specifieke moestuinomgeving.

Gebruikerstips voor een bijvriendelijke tuin

Het creëren van een bijvriendelijke tuin gaat niet alleen over het plaatsen van een nestkast, maar ook over het kiezen van de juiste locatie en beplanting. Door de combinatie van de juiste locatie, zorgvuldig onderhoud en een continue bloei van planten, bied je een veilige haven voor bijen en draag je bij aan hun overleving en welzijn.

Hoe kan je helpen?

  • Hang je bijenkast op een zonnige, beschutte plek, ongeveer 1,5 meter boven de grond en gericht naar het zuidoosten. Dit zorgt voor warmte in de ochtend.
  • Zorg voor bijvriendelijke planten zoals krokussen, lavendel, en zonnebloemen in de buurt, die doorheen verschillende seizoenen bloeien voor een constante voedselbron.
  • Vermijd het gebruik van pesticiden in je tuin, omdat deze schadelijk zijn voor bijen.
  • Regelmatig onderhoud van de kast is nodig; verwijder spinnenwebben en houd de ingang vrij. 

Do It Yourself:
Gerecycleerde zaaidoosjes

Het is weer bijna zover: binnenkort worden vele vensterbanken gesierd door een verzameling van kweekpotjes met zaailingen. Je kan de zaaidoosjes kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken! Zo heb je een leuke activiteit op de planning staan voor de kleinste moestuiniers op een regenachtige dag.

DIY’s om samen met kids te tuinieren:

Eierdozen doen perfect dienst als vervanger voor turfpotjes. Vul elke plek in de eierdoos op met wat zaai- en stekgrond, en je kan er meerdere zaden in kwijt. Bovendien kan je de kartonnen doos gewoon mee in de grond planten eens de zaailingen voldoende gegroeid zijn. Het karton wordt probleemloos opgenomen door de bodem. Da’s makkelijk!

Ook de wc-rolletjes uit het kleinste kamertje mogen de komende weken in de verzamelbak. Of wacht dacht je van het klassieke botervlootje? Genoeg opties voor upcycling, daar wordt ook je groene hart blij van!

Het integreren van creatieve recycling in tuinieren biedt een geweldige kans om zowel kinderen als volwassenen te betrekken bij milieuvriendelijke praktijken. Een fantastische manier om dit te doen is door gebruikte theezakjes als startpunt voor het kweken van planten. Theezakjes kunnen helpen bij het vasthouden van vocht en voegen voedingsstoffen toe aan de bodem, wat ideaal is voor zaailingen. Laat kinderen hun eigen zaadjes planten in de zakjes en laat ze observeren hoe ze ontkiemen.

Voor een educatief element, probeer een mini-ecosysteem te creëren met glazen potten. Vul deze met lagen stenen, houtskool, aarde en planten om een terrarium te maken. Dit project kan kinderen inzicht geven in hoe ecosystemen functioneren en het belang van elke laag in het ondersteunen van plantenleven.

Tenslotte, introduceer kinderen aan het concept van hydrocultuur – het kweken van planten in water. Gebruik hiervoor keukenresten zoals avocado-pitten of het uiteinde van een sla. Plaats deze in water en laat kinderen getuige zijn van de wortelgroei en uiteindelijke ontwikkeling tot een nieuwe plant.

Deze activiteiten bieden niet alleen waardevolle lessen over plantengroei en recycling, maar moedigen ook creativiteit en milieubewustzijn aan. Het betrekken van kinderen bij deze projecten kan hun interesse in tuinieren en zorg voor de natuur stimuleren.

Duik dieper in de Aziatische keuken

Voorbij de gyoza’s, ontdek de veelzijdigheid van de Aziatische keuken. Maak kennis met dim sum, een traditioneel Chinees gerecht dat bestaat uit kleine hapjes, waaronder verschillende soorten gestoomde broodjes en dumplings.

Of probeer eens het maken van springrolls, een lichte en frisse optie waarbij je rijstpapier vult met een mix van verse groenten en kruiden. Een andere boeiende optie zijn Japanse onigiri, rijstballen gevuld met diverse ingrediënten, perfect als snack of lichte lunch. Deze gerechten bieden niet alleen een culinaire verkenning, maar ook de kans om meer te leren over de culturen en tradities achter deze smakelijke creaties. Het samen bereiden van deze gerechten kan een leuke en leerrijke activiteit zijn voor het hele gezin.

Zelf Gyoza's maken?

• gyoza of dumpling vellen
• 200 g tofu of kippengehakt
• ½ savooikool
• 100 g shiitake
• 2 lente-uitjes
• 2 cm gember
• 2 tenen knoflook
• 4 tl sojasaus
• 2 el sesamolie

Snij de savooikool en shiitakes fijn. Verhit wat sesamolie en bak het kippengehakt of de verkruimelde tofu een paar minuten. Voeg daarna de groenten, geperste look en gember toe. Bak 2 minuten en voeg sojasaus toe. Vul de ronde gyozavellen met een lepel vulling. Snij de lente-ui fijn en strooi wat ui over de vulling. Maak de randen van het gyozavel vochtig met water en vouw de gyoza dicht. Ga nog even met een vork langs de randen om deze goed samen te drukken. Verwarm wat sesamolie in een koekenpan en bak de gyoza’s krokant. Serveer de groentepakketjes met wat extra sojasaus of sweet chili.

Tips voor eigenaars van robotmaaiers

In de wereld van algemeen tuinieren speelt gazononderhoud een cruciale rol, en het gebruik van robotmaaiers kan dit proces aanzienlijk vereenvoudigen. Hier zijn enkele uitgebreide tips en overwegingen voor gazononderhoud en het effectief gebruik van robotmaaiers.

Ontdek het mooie februari

Februari is ook de maand van prachtige natuurfenomenen. Neem een kijkje hieronder naar wat voorbeelden en misschien kan je er wel eentje van spotten in het echt.

Deel jouw foto & win

Heb jij een interessant beeld kunnen maken tijdens de maand februari? Deel hier de kiekjes van je zelfgemaakt Aziatisch lekkers, geplante witloof, gespotte dieren en andere natuurtaferelen.

De meest creatieve of unieke foto’s maken kans op geweldige tuinprijzen. Dit is niet alleen een leuke manier om je groene vingers te tonen, maar ook om inspiratie op te doen van anderen.

Deel met ons mee op
Sociale media

Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaarFebruari zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.