Een kleurrijke winter tegemoet!
Ook in de winter kan de siertuin stralen met planten die hun kleuren behouden en structuur geven aan de tuin. December is een goed moment om na te denken over winterharde planten die je tuin levendig houden, zelfs bij lage temperaturen.
- Wintergroene heesters: Planten zoals de hulst en taxus blijven groen en bieden vogels een beschutte plek in de tuin. Met hun rode bessen voegen ze ook een feestelijk accent toe aan de tuin.
- Siergrassen voor textuur: Siergrassen zoals pampasgras en zegge blijven mooi in de winter en voegen een elegante structuur toe. Hun pluimen bewegen met de wind en vangen het licht prachtig.
- Winterbloeiers zoals de Helleborus: Ook wel de kerstroos genoemd. Deze plant bloeit in de koudste maanden van het jaar en zorgt voor bloemen in de wintertuin. Plant ze op een beschutte plek voor optimaal resultaat.
DIY: Duurzame kerstdecoratie uit de natuur. Tips voor een groen feestseizoen!
In december denken we aan gezellige kerstversieringen, maar waarom niet kiezen voor duurzame decoratie met een minimale impact op het milieu? Gebruik materialen die je al in de tuin hebt of die je kunt vinden in de natuur.
- Kerstkrans van takken en dennengroen: Verzamel dennentakken, hulst en bessen om een eenvoudige, mooie krans te maken. Een basis van herbruikbare metaaldraad en natuurlijk groen houdt de krans lang mooi, zodat je hem kunt hergebruiken. Een eucalyptus is ook een duurzaam alternatief voor een dennentak, die nog langer meegaat.
- Sinaasappel en kruidnagel: Maak decoratieve geurballetjes door sinaasappels te versieren met kruidnagels. Deze ruiken heerlijk en voegen een natuurlijke geur toe aan je interieur.
- DIY-kerststukjes: Combineer dennenappels, gedroogde bladeren en eucalyptus om duurzame tafeldecoraties te maken. Het enige wat je verder nodig hebt, is een schaal of oud bakje, en eventueel een kaars.
Start een Air Bee & Bee in je tuin!
Uit het oog is uit het hart, zo ook met de insecten. We zien de gevleugelden amper nog rondvliegen in onze tuin, maar ze zijn er wel, op zoek naar een rustig plekje om de koude wintermaanden door te brengen. Heb je nog geen insectenhotel in je tuin hangen? Dan is dit hét moment om er eentje op te hangen!
In ruil voor een goede hotelformule zullen ze je planten in de zomer maar al te graag bestuiven. Fair deal, toch?
Zo’n insectenhotel kun je trouwens zelf makkelijk maken met snoeihout en dennenappels. Zo geef je dat snoeiafval ook weer een tweede leven in de tuin, een goed voorbeeld van kringlooptuinieren!
Winterse ovenschotel met groenten uit de moestuin
- Aardappelen: 800 gram, geschild en in plakjes
- Boerenkool: 200 gram, gewassen en fijngesneden
- Spruitjes: 300 gram, schoongemaakt en gehalveerd
- Prei: 2 stuks, gewassen en in ringen gesneden
- Knoflook: 2 teentjes, fijngehakt
- Room (plantaardig of gewoon): 200 ml
- Kaas (optioneel): 50 gram geraspte kaas (voor een knapperige korst)
- Olijfolie: 2 eetlepels
- Peper en zout: naar smaak
- Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Aardappelen koken: Kook de aardappelschijfjes 10 minuten voor in lichtgezouten water. Giet af en zet opzij.
- Groenten bakken: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de knoflook en prei gedurende enkele minuten. Voeg dan de spruitjes en boerenkool toe en bak alles samen tot de groenten iets zachter worden, ongeveer 5-7 minuten. Breng op smaak met peper, zout, en eventueel een snufje nootmuskaat.
- Ovenschotel opmaken: Leg een laagje aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover een deel van het groentemengsel en giet een beetje room over de laag. Herhaal dit proces, eindigend met een laag aardappelen.
- Afwerking: Bestrooi de bovenkant eventueel met geraspte kaas voor een knapperige korst.
- Bakken: Plaats de schaal in de oven en bak gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.
Serveer: Laat de ovenschotel een paar minuten rusten en serveer warm. Combineer eventueel met een groene salade voor een frisse toevoeging.
Overwinteringsplan voor je groene jongens
Niet alleen je tuinplanten vragen aangepaste verzorging tijdens de wintermaanden, dat geldt ook voor je kamerplanten!
De dagen worden steeds korter en donkerder. Je planten snakken nu echt wel naar wat (zon)licht, dus schuif ze wat dichter bij het raam. Zo kunnen hun bladeren optimaal de lichtstralen opnemen.
Maar niet voor je groene buddies! Nu de verwarming weer op volle toeren draait – kan die echt niet een graadje lager? – wordt de lucht in huis veel droger. Houd de luchtvochtigheid dus goed in de gaten! Dit is essentieel voor je tropische exemplaren, die warme en vochtige klimaten gewend zijn, maar ook voor jezelf. Plaats enkele schaaltjes met water op de radiator of schaf een luchtbevochtiger aan. Spot je gele of bruine vlekken op de bladeren van je planten, of beginnen de randjes te krullen? Dan moet de luchtvochtigheid omhoog: geef de plant een goede sproeibeurt!
Hebben je voeten altijd heerlijk warm dankzij die vloerverwarming? Verhuis je planten die op de grond staan, dan tijdelijk naar hogere oorden of zet ze op een krukje. En het spreekt voor zich, maar houd je planten uit de buurt van de verwarming!
Omdat er in de winter minder licht is, doen de planten minder aan fotosynthese en hebben ze niet veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond droog is voordat je jouw planten opnieuw een slokje water geeft om wortelrot te vermijden.
Deel met ons mee op sociale media
Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.