Tijd om te oogsten!

Je moestuin heeft de voorbije maanden hard gewerkt aan het klaarstomen van een overheerlijk groentebuffet. In september kun je een volledig weekmenu vullen met tal van verse groenten uit eigen tuin. Uien, aardappelen, prinsessenboontjes, courgettes, komkommers, herfstframbozen, tomaten, paprika’s, pepers, de eerste appels en veel kruiden zijn klaar om geoogst te worden. Wacht hier niet te lang mee om verspilling te vermijden. Misschien is een nazomerse barbecue wel het ideale excuus?

Lentelasagne: stapelgek op bloembollen!

Vanaf september kunnen de voorjaarsbloeiende bloembollen de grond in! Zo verzeker je jezelf nu al van een geuren- en kleurenexplosie in de lente! Vergis je niet, want hoewel ze in het voorjaar bloeien, vind je ze in het tuincentrum bij de najaarsbloembollen.

Waarom je nu al je groene handen uit de mouwen moet steken? Deze voorjaarsbloeiers hebben een vorstperiode nodig om zich van hun mooiste kant te laten zien. Dit in tegenstelling tot de zomerbloeiers, zoals dahlia’s en gladiolen, die pas na de IJsheiligen de grond in mogen en lekker vorstvrij overwinteren.

Wil je genieten van een voortdurend bloeifestijn? Maak dan een bloembollenlasagne om je terras op te fleuren! Hierbij plant je diverse bloembollen die op een verschillend moment bloeien, maar wel volgend op elkaar, in dezelfde plantenbak. De laatste bloeiers (bv. tulpen) gaan als eerste de pot in, gevolgd door de vrolijke narcissen. Eindigen doen we met de prachtige krokussen. Die kondigen de start van de lente aan! Schep tussen elke laag bloembollen wat potgrond. En nu: afwachten maar!

bloembollen lasagne
Venkel

Alles over venkel!

Venkel is helemaal hot in september! Een groente van bij ons die nu op haar best is. De anijsachtige smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar misschien heb je nog niet dé manier gevonden om venkel klaar te maken? Wij geven je graag enkele tips!

Stap 1 is uiteraard een verse venkel spotten in je moestuin of de winkel. De smaak kan namelijk afnemen als de venkel al te lang in de rekken ligt. Hoe je zo’n smaakvol exemplaar herkent? De stengels zien er fris en mooi groen uit, de rokken spierwit zonder bruine vlekken en de knol zelf moet stevig aanvoelen. 

Voor we aan het kookwerk beginnen, maken we de venkel schoon. Dat doe je door de groente af te spoelen onder stromend water. Nadien snij je de groene stengels (en het loof) eraf. Snijd de venkel doormidden, je zult zien dat de binnenkant op een ui lijkt. Tenslotte snijd je het harde deel onderaan weg. Je kunt er nu voor kiezen om de venkel in blokjes of fijne reepjes te snijden, afhankelijk van het gerecht dat je wilt maken.

Dan kan het echte kookwerk nu beginnen. Al hoeft dat niet per se, want ook rauw is venkel een meerwaarde in frisse gerechten zoals een salade. Als je liever een iets zachtere smaak wilt, dan ga je best de warme toer op! Hieronder verschillende technieken om venkel lekker te bereiden:

  • Koken. Venkel heeft ongeveer een kwartiertje nodig om volledig gaar te koken. Je kunt de knol in dikke repen snijden en ze dan in gezouten water laten koken. Test met een vork of de groente genoeg gegaard is. 
  • Roerbakken. Voor deze techniek snijd je de venkel best in kleinere blokjes. Met wat olie of boter op een hoog vuur laat je ze karameliseren. Op het einde kun je nog blussen met witte wijn of bouillon, waarin de blokjes nog even blijven sudderen.
  • Stoven. Bij stoven snijd je de venkel in 2 of 4 grotere stukken. Deze bak je aan en blus je opnieuw met witte wijn of bouillon. Dit alles laat je nog 20 tot 30 minuten gaar stoven onder een deksel.
  • Als je venkel wilt grillen of in de oven wilt bereiden, blancheer je ze best altijd een minuut of 6-8. 
  • Smoren in bouillon of melk werkt ook heel goed!
  • Stomen zorgt ervoor dat je de anijssmaak extra goed proeft. Stoom de venkel in grote plakken in ongeveer 20 minuten tot ze mooi glazig zijn.
  • Stampen. Ooit al venkelpuree geprobeerd? Met of zonder aardappelen kan het! 

En alsof dit nog niet genoeg is: probeer eens venkelsoep (lekker!).

  •  

Bewaar venkel maximaal een week in de koelkast. Als je ze wilt invriezen, dan kun je ze best eerst kort blancheren. In de vriezer blijven ze tot een half jaar houdbaar.

EHBO: Eerste Hulp Bij Onderkruipers

Eerst waren het de slakken die de afgelopen maanden massaal van je (moes)tuin vraten, daarna de bladdorstige bladluizen en nu zijn het alweer de engerlingen en emelten die hun – spreekwoordelijke – tanden in je gazon zetten. Je tuin lijkt wel een lopend buffet voor de natuur! Gelukkig bieden natuurlijke vijanden, nematoden en aaltjes altijd een ecologische oplossing

Het is dan ook van essentieel belang om je gazon in de septembermaand nog te behandelen met aaltjes tegen engerlingen of emelten, mocht je daar last van hebben! De larven van de diverse keversoorten – zoals die van de gevreesde meikever – zitten dan al in de grond, dus zo kun je ze het meest efficiënt bestrijden. Emelten bestrijd je het best vanaf begin september tot half oktober. Voor de engerlingen kun je al vanaf half augustus tot eind september aan de slag. Je gebruikt voor beide onderkruipers trouwens een ander soort aaltjes, er is helaas geen 2-in-1 oplossing!

Aan de slag!